Άσκηση: 7 οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας

Άσκηση: 7 οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας

Άσκηση: 7 οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας

Ξέρετε ότι η άσκηση κάνει καλό, αλλά ξέρετε πόσο καλό; Από την τόνωση της διάθεσής σας μέχρι τη βελτίωση της σεξουαλικής σας ζωής, μάθετε πώς η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας. Τα οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Όλοι ωφελούνται από την άσκηση, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σωματική ικανότητα.

1. Η άσκηση ελέγχει το βάρος

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής αύξησης του βάρους ή στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Όταν ασχολείστε με τη σωματική δραστηριότητα, καίτε θερμίδες. Όσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Οι τακτικές εξορμήσεις στο γυμναστήριο είναι υπέροχες, αλλά μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου για να ασκείστε κάθε μέρα. Οποιαδήποτε ποσότητα δραστηριότητας είναι καλύτερη από την καθόλου. Για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης, απλώς γίνετε πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας σας – πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή επιταχύνετε τις δουλειές του σπιτιού. Η συνέπεια είναι το κλειδί.

2. Η άσκηση αντιμετωπίζει τις διάφορες παθήσεις και τις ασθένειες

Ανησυχείτε για τις καρδιακές παθήσεις; Ελπίζετε να προλάβετε την υψηλή αρτηριακή πίεση; Ανεξάρτητα από το σημερινό σας βάρος, η άσκηση ενισχύει τη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL), την “καλή” χοληστερόλη, και μειώνει τα ανθυγιεινά τριγλυκερίδια. Αυτό το διπλό αποτέλεσμα διατηρεί την ομαλή ροή του αίματός σας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τακτική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη ή τη διαχείριση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Πολλοί τύποι καρκίνου
  • Αρθρίτιδα
  • Πτώσεις

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από άλλες τις αιτίες.

3. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση

Χρειάζεστε μια συναισθηματική ανάταση; Ή χρειάζεστε να αποφορτιστείτε μετά από μια αγχωτική μέρα; Μια συνεδρία γυμναστικής ή ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να σας βοηθήσει. Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι, πιο χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε καλύτερα για την εμφάνισή σας και τον εαυτό σας όταν ασκείστε τακτικά, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας.

4. Η άσκηση ενισχύει την ενέργεια

Κουραστήκατε από τα ψώνια ή τις δουλειές του σπιτιού; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή σας δύναμη και να ενισχύσει την αντοχή σας. Η άσκηση παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς σας και βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Και όταν η υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων σας βελτιώνεται, έχετε περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές δουλειές.

5. Η άσκηση προάγει τον καλύτερο ύπνο

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα, να κοιμηθείτε καλύτερα και να εμβαθύνετε τον ύπνο σας. Απλά μην ασκείστε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, γιατί μπορεί να είστε πολύ ενεργοποιημένοι για να κοιμηθείτε.

6. Η άσκηση επαναφέρει τη σπίθα στη σεξουαλική σας ζωή

Νιώθετε πολύ κουρασμένοι ή πολύ εκτός φόρμας για να απολαύσετε τη σωματική οικειότητα; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας για τη φυσική σας εμφάνιση, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική σας ζωή. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμη περισσότερο από αυτό. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τη διέγερση για τις γυναίκες. Και οι άνδρες που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας από ό,τι οι άνδρες που δεν ασκούνται.

7. Η άσκηση μπορεί να είναι διασκεδαστική … και κοινωνική!

Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ευχάριστες. Σας δίνουν την ευκαιρία να χαλαρώσετε, να απολαύσετε την ύπαιθρο ή απλώς να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας σε ένα διασκεδαστικό κοινωνικό περιβάλλον. Γι’ αυτό κάντε μαθήματα χορού, βγείτε στα μονοπάτια της πεζοπορίας ή γίνετε μέλος μιας ομάδας ποδοσφαίρου. Βρείτε μια σωματική δραστηριότητα που σας αρέσει και απλά κάντε την. Βαριέστε; Δοκιμάστε κάτι καινούργιο ή κάντε κάτι με τους φίλους ή την οικογένειά σας.

Το συμπέρασμα για την άσκηση

Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να νιώσετε καλύτερα, να ενισχύσετε την υγεία σας και να διασκεδάσετε. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές άσκησης:

Αερόβια δραστηριότητα. Να έχετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα ή συνδυασμό μέτριας και έντονης δραστηριότητας. Οι κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν να κατανέμετε αυτή την άσκηση κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Για να προσφέρετε ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την υγεία και να βοηθήσετε στην απώλεια βάρους ή στη διατήρηση της απώλειας βάρους, συνιστώνται τουλάχιστον 300 λεπτά την εβδομάδα. Αλλά ακόμη και μικρές ποσότητες σωματικής δραστηριότητας είναι χρήσιμες. Το να είστε δραστήριοι για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αθροιστεί και να προσφέρει όφελος για την υγεία.

Προπόνηση δύναμης. Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης για όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Στοχεύστε να κάνετε ένα μόνο σετ από κάθε άσκηση χρησιμοποιώντας ένα βάρος ή ένα επίπεδο αντίστασης αρκετά βαρύ ώστε να κουράσετε τους μύες σας μετά από περίπου 12 έως 15 επαναλήψεις.

Η μέτρια αερόβια άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι και το κούρεμα του γκαζόν. Η έντονη αερόβια άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, οι βαριές εργασίες στην αυλή και ο αερόβιος χορός. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση μηχανημάτων με βάρη, το δικό σας σωματικό βάρος, βαριές σακούλες, σωλήνες αντίστασης ή κουπιά αντίστασης στο νερό ή δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, να επιτύχετε συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης ή να έχετε ακόμη περισσότερα οφέλη, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τη μέτρια αερόβια δραστηριότητά σας.

Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, ειδικά αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη φυσική σας κατάσταση, δεν έχετε γυμναστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχετε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη ή αρθρίτιδα.


Δρ. Αθανάσιος Χ. Μουστόγιαννης
Δρ. Αθανάσιος Χ. Μουστόγιαννης
Αθλητικός Επιστήμων

Share this post